Shutterstock

Analyse Carotte

Regen van de laatste weken goed voor de peen

16 Septembre 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Voorzichtig aan begint er wat meer aanbod van peen te komen. De vroege rassen lopen er zo langzamerhand uit en de markt gaat voorzichtig aan eens kijken hoe het er met de bewaarrassen voor staat. De hoge kosten voor bewaring zijn momenteel voor zowel de telers als spoelers een veel besproken onderwerp.

Souhaitez-vous continuer à lire cet article ?

Devenez abonné et obtenez un accès instantané

Choisissez l'abonnement qui vous convient
Avez-vous un conseil, une suggestion ou un commentaire concernant cet article ? Faites le nous savoir

De kilo's zitten er nog niet onder bij de latere rassen, maar met de regen van de laatste weken komt dat de komende weken nog een heel eind goed. Een echte topper zal het misschien niet worden, maar een bovengemiddelde opbrengst ligt zeker in het verschiet. Ook zijn er telers die even niet naar de opbrengst per kilo kijken maar naar de opbrengst per hectare. Nu is de prijs redelijk en als het onder aan de streep klopt waarom dan wachten, denken die telers.

Refroidissement
De hoge kosten voor het bewaren spelen een extra grote rol in de keuzes die telers maar ook spoelers maken dit seizoen. De prijs van een kist in de koeling is grofweg verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden. Dat maakt het risico om de peen in de koeling te rijden een stuk groter. Elk jaar heb je er wel een partij tussen zitten waar gedurende het bewaarseizoen wat aan gaat mankeren. Zeg dat je dit seizoen €65 per kist aan koelkosten kwijt bent, dan kun je zo een partij eigenlijk al niet meer over de rest uitsmeren.

De DCA notering voor B-peen staat voorzichtig wat onder druk en komt uit op €27,50 per 100 kilo. De onderkant van de notering blijft gelijk terwijl de bovenkant iets heeft moeten inleveren. De DCA notering voor C-peen heeft deze week een stap omhoog gezet. Gemiddeld komt de prijs nu uit op €23,50 per 100 kilo.

Pression de la maladie - Rouille brune
Propulsé par Agroweer

Appelez notre service client 0320 - 269 528

ou par courrier à soutienboerenbusiness. Nl

tu veux nous suivre ?

Recevez notre Newsletter gratuite

Des informations actuelles sur le marché dans votre boîte de réception chaque jour

login