Shutterstock

Analyse Énergie

Grotere Noorse aanvoer helpt gasprijs onder 50 euro

22 février 2023 -Matthijs Bremer

Voor het eerst sinds de zomer van 2021 daalde de gasprijs deze week tot onder de $50. Door een groter aanbod daalde de gasprijs deze week met bijna €5. Toch is er ook wat opwaartse prijsdruk. Omdat het de komende weken kouder wordt verwachten analisten namelijk dat de gasvraag de komende tijd toeneemt.

Souhaitez-vous continuer à lire cet article ?

Devenez abonné et obtenez un accès instantané

Choisissez l'abonnement qui vous convient
Avez-vous un conseil, une suggestion ou un commentaire concernant cet article ? Faites le nous savoir

De gasprijs schommelt op het moment rond de €50. Op woensdag 15 maart stond de gasprijs op het hoogste punt van de week. Op die dag werd gas voor €54,72 verhandeld. Daarna daalde de gasprijs stevig. Op dinsdag 21 februari was de gasprijs nog 48,54. Op woensdag 22 februari vond een kleine correctie plaats. Op het moment van schrijven stond de gasprijs op €50,20.

De gasprijs daalde deze week voor het eerst sinds 24 september 2021 tot onder de €50. De belangrijkste reden voor de daling van de gasprijs was een groter aanbod. Deze week vloeide er namelijk voor het eerst in 2023 weer meer Noors gas richting Europa. In het begin van de winter startte onderhoud aan verschillende Noorse gasvelden. Inmiddels lijkt het eerste onderhoud ten einde, waardoor de Noorse toevoer weer structureel toeneemt. 

Daarnaast lijkt Amerika's op een na grootste LNG-producent, Freeport-LNG, zijn productie weer zo goed als op hun oude niveau te hebben gebracht. Acht maanden geleden kwam de productie van Freeport door een brand stil te liggen. Sinds begin februari probeert het bedrijf hun activiteiten te hervatten. Sinds vorige week vloeit er weer gas richting LNG-schepen en sinds deze week is de toevoer flink hoger. Inmiddels ligt de productie op een hoger niveau dan voor de brand. Daarmee krijgt de wereldwijde LNG-toevoer een flinke boost. Freeport is namelijk in staat om ongeveer 2% van alle Amerikaanse aardgas in LNG om te zetten.

In de huidige lage gasprijs schuilt wel een risico. Analisten waarschuwen dat het gasverbruik door de lage prijzen wel eens zou kunnen toenemen. "De gasprijs is op het moment zo laag dat de meest efficiënte gascentrales goedkopere elektriciteit produceren dan kolencentrales. Daarnaast zitten we niet ver van het punt af dat ook inefficiënte gascentrales onder de prijs van kolenstroom uitkomt," vertelde gasanalist Christopher René tegen Bloomberg. Juist door substantiële besparingen is de gasprijs weer in bedwang gebracht. Een te lage gasprijs zou wel eens ten koste kunnen gaan van de huidige stabiliteit op de gasmarkt.

Kouder weer zorgt voor opwaartse prijsdruk
Toch was er deze week ook af en toe ook opwaartse prijsdruk. Dat de gasprijs op maandag 20 en woensdag 22 februari steeg, komt voornamelijk door minder gunstige weersverwachtingen. Eind februari komt de warme periode die Europa nu doormaakt namelijk ten einde. Tot minimaal 3 maart normaliseren de Europese temperaturen. Vanwege een hogere gasvraag voor verwarming, verwachtingen analisten dat de prijs op de TTF de komende weken wat zal stijgen.

Al blijft die stijging vermoedelijk beperkt. Op het moment zijn de Europese gasreserves voor ongeveer 64% gevuld. Daarmee ligt de gemiddelde Europese vulgraad ongeveer 10% boven het tienjarig gemiddelde. Daarmee heeft Europa voldoende gas in voorraad om zelfs de meest extreme scenario's door te komen.

radar de pluie
Propulsé par Agroweer

Appelez notre service client 0320 - 269 528

ou par courrier à soutienboerenbusiness. Nl

tu veux nous suivre ?

Recevez notre Newsletter gratuite

Des informations actuelles sur le marché dans votre boîte de réception chaque jour

login