Shutterstock

Analyse Les cochons

Krap aanbod geeft biggenprijs toch een zetje

9 janvier 2023 - Wouter Job

De vraag naar biggen is begin januari opperbest. Tegelijkertijd zit er twijfel in de markt nu de varkensprijzen behoorlijk sterk onder druk staan en waar Vion al gehoor aan heeft gegeven door de weeknotering te verlagen.

Avez-vous un conseil, une suggestion ou un commentaire concernant cet article ? Faites le nous savoir

Vraag en aanbod zijn in onbalans op de biggenmarkt. Nu er na de kerstvakantie weer meer wordt geslacht, vallen de tekorten extra op. Ook de exportvraag is goed, waarbij vaak goed geld wordt geboden. Soms wel tot €80 per big op de vrije markt. Dit is echter maar een deel van de werkelijkheid. De druk op de varkensprijs is eveneens realiteit. De vleeshandel is begin 2023 traag van start gegaan, waarbij de onderdelenprijzen flink onder druk staan.

Vion verlaagd
Net als twee weken geleden neemt Vion het voortouw om de notering met €0,04 te verlagen tot €1,93 per kilo. De zwakke vleesmarkt is hiertoe de aanleiding, zo motiveert het vleesconcern. Met deze mutatie hebben andere slachterijen carte blanche om eveneens aan de prijs te sleutelen en zij gaan dit vermoedelijk ook doen. Ook de Duitse markt staat onder druk door stemmingmakerij van de grote slachtconcerns. Er wordt gedreigd met hauspreise, wanneer de VEZG-notering niet omlaag gaat.

Voor veel handelaren was de opgaven voor de DCA BestPigletPrice (BPP) deze week een dilemma. Op basis van de markt is een plus goed te rechtvaardigen, zeker de exportvraag is bijzonder goed. De andere kant van de medaille is de druk op de varkensprijs die niet te negeren valt. Uiteindelijk resulteert dit in een plus van €0,50 tot €57 voor de BPP. Bij een gelijkblijvende varkensprijs was de plus zonder twijfel groter geweest. De Duitse VEZG-biggenprijs voor deze week steeg vrijdag al met €1 tot €62. De Spaanse notering steeg zelfs met €2 tot €63. 

Cliquez ici pour une explication du DCA BestPigletPrice. 

radar de pluie
Propulsé par Agroweer

Appelez notre service client 0320 - 269 528

ou par courrier à soutienboerenbusiness. Nl

tu veux nous suivre ?

Recevez notre Newsletter gratuite

Des informations actuelles sur le marché dans votre boîte de réception chaque jour

login