Shutterstock

Analyse Les cochons

Le marché du cochon attend le printemps

10 mars 2023 - Wouter Job

Après une remontée rapide des prix, les prix du porc baissent désormais. Les averses hivernales de mars maintiennent le marché sous contrôle, même si le commerce de la viande vise déjà Pâques.

Avez-vous un conseil, une suggestion ou un commentaire concernant cet article ? Faites le nous savoir

Ondertussen noteren de varkensprijzen in Nederland en Duitsland alweer een paar weken op rij stabiel. Het stabiele sentiment zou ook de komende weken zomaar kunnen blijven aanhouden. In Spanje trekken de varkensprijzen nog wel snel aan, maar daar staat nog altijd geen twee voor de slachtprijs. De kostprijs ligt daar uiteraard ook lager.

Phase de transition
De markt zit in een overgangsfase van de winter naar het voorjaar. Door de koude temperaturen en winterse omstandigheden houdt de voorjaarsvraag op de vleesmarkt zich nog afzijdig. Ook in de Zuid-Europa is het nog relatief koud. Met nog maar vier volle weken te gaan komen de Paasdagen langzaam maar zeker dichterbij. Dit is het volgende ijkpunt dat de markt in beweging kan krijgen en nu al voorzichtig merkbaar is in de vleeshandel. 

Het varkensaanbod is momenteel krap, maar wel minder krap dan een paar weken geleden, toen de markt zo snel opliep. In Duitsland werden vorige week weer krap 750.000 varkens geslacht, het hoogste aantal tot nu toe in 2023. Ook het Nederlandse slachtcijfer liep op tot ruim 295.000. Dat er momenteel onder de grens van 300.000 varkens wordt geslacht, komt door een toegenomen export van levende varkens naar Duitsland. Van week tot week gaan er zo'n 5.000 tot 10.000 varkens extra naar Duitsland, vergeleken met vorig jaar. Dit komt doordat Duitse slachterijen relatief goed betalen.

Des prix stables
Al met al rust de varkensmarkt op een stevig fundament, waarbij verdere prijsverhogingen in het voorjaar mogelijk zijn. Zover is het echter nog niet, waardoor de DCA Beursprijs 2.0 blijft staan op €2,19 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert vlak op €1,73.

Cliquez ici pour une explication de la liste.

radar de pluie
Propulsé par Agroweer

Appelez notre service client 0320 - 269 528

ou par courrier à soutienboerenbusiness. Nl

tu veux nous suivre ?

Recevez notre Newsletter gratuite

Des informations actuelles sur le marché dans votre boîte de réception chaque jour

login