Shutterstock

Analyse sucre

Le marché à terme du sucre à son plus bas niveau depuis un an

16 Avril 2024 -Jesse Torringa - Commentaires 2

Les marchés à terme du sucre sont sous pression car la production de sucre dans certaines régions du monde est meilleure que prévu. Par exemple, le Brésil a officiellement terminé la campagne 2023/24 avec une production record, tandis que la Thaïlande possède également plus de sucre que prévu. L'allemand Südzucker, le plus grand producteur européen de sucre, s'attend à une baisse de son bénéfice pour le prochain exercice en raison de la hausse des coûts de ses activités sucrières.

Souhaitez-vous continuer à lire cet article ?

Devenez abonné et obtenez un accès instantané

Choisissez l'abonnement qui vous convient
Avez-vous un conseil, une suggestion ou un commentaire concernant cet article ? Faites le nous savoir

De suikernoteringen in Londen en New York dalen als gevolg van betere suikerproductie en hogere voorraden wereldwijd dan eerder werd verwacht. Begin april noteerde het witte suikercontract in Londen nog rond de $650 per ton, maar vorige week daalde de notering gestaag. Afgelopen weekeinde tot vandaag (dinsdag 16 april) ging dat nog even wat sneller en vanmiddag noteert het contract $568 per ton, het laagste niveau sinds februari 2023. Vergeleken met begin april is het een daling van 12%. Het ruwe suikercontract in New York laat een vergelijkbare trend zien en daalde procentueel gezien zelfs nog iets meer.

De termijnmarkten kregen afgelopen weekeinde nog een extra zetje in de rug door nieuws uit Brazilië. De Braziliaanse suikerrietindustrievereniging Unica maakte vrijdag bekend dat de grootste teeltregio in het land een recordproductie aan suiker heeft genoteerd in 2023/2024, dat 31 maart eindigde. Centro-Sul (centrum-zuid), zoals deze regio wordt genoemd, noteerde een productie van 42,4 miljoen ton suiker. Een stijging van 25,7% vergeleken een jaar eerder. Deze groei overtreft de verwachtingen en duwt de suikernoteringen nog wat verder naar beneden. Ook staat de Braziliaanse munt op het laagste niveau in een halfjaar tijd, wat de export van suiker stimuleert.

Azië produceert meer dan verwacht
Dat de termijnmarkt aanzienlijk is gedaald de afgelopen twee weken komt niet helemaal uit de lucht vallen. De zorgen op de internationale suikermarkt over de import- en exportstromen en het aanbod zijn de afgelopen maanden wat getemperd. Naast het nieuws uit Brazilië, is de suikerproductie elders in de wereld beter dan verwacht, maar ook uitbreiding van de suikerriet- en suikerbietenteelt komend seizoen (door de hoge prijzen) is van invloed.

In verschillende Aziatische landen, waaronder grote suikerproducenten India en Thailand, zouden de suikerrietopbrengsten een flinke dreun hebben opgelopen dankzij droogte door weerfenomeen El Niño. Nu de suikerrietverwerking het einde van het seizoen nadert, blijkt dat de opbrengsten toch wat minder beroerd zijn dan eerder werd verwacht. De laatste cijfers van de Thaise suikerrietvereniging laten een 15% hogere suikerproductie zien dan eerder werd geraamd.

In India, na Brazilië de grootste suikerproducent ter wereld, blijft de suikerproductie ondergemiddeld, maar daar hebben de suikerfabrieken meer geproduceerd dan eerder werd verwacht. Dat meldt de Indiase suikerindustriegroep ISMA. Het betekent nog niet dat het exportverbod van suiker wordt opgeheven. Dit geldt sinds afgelopen seizoen om de binnenlandse markt te beschermen. ISMA blijft er bij de Indiase regering op aandringen om export toe te staan, zodat suikerfabrieken kunnen profiteren van de hogere wereldmarktprijs van suiker.

Südzucker verwacht lagere winst
Het Duitse voedingsmiddelenbedrijf Südzucker verwacht een behoorlijke daling van het bedrijfsresultaat in 2024/2025, zo meldt het in een persbericht. Het bedrijfsresultaat wordt in de prognose geschat op €500 tot €600 miljoen, terwijl het bedrijfsresultaat van 2023/2024 waarschijnlijk uitkomt op €900 miljoen. De totale omzet van het bedrijf loopt met €10 tot €10,5 miljard wel in lijn met afgelopen seizoen, maar de winst daalt, vooral door de hogere kosten van de suikertak van het bedrijf. Daarnaast vertelt het Duitse bedrijf in het persbericht dat de aanhoudende oorlog in Oekraïne de volatiliteit op de verkoop en inkoop van suiker blijft versterken. Ook de gevolgen van de onrust in het Midden-Oosten kunnen invloed hebben, maar dat is nog moeilijk in te schatten, meldt Südzucker.

Pression de la maladie - Rouille brune
Propulsé par Agroweer

Appelez notre service client 0320 - 269 528

ou par courrier à soutienboerenbusiness. Nl

tu veux nous suivre ?

Recevez notre Newsletter gratuite

Des informations actuelles sur le marché dans votre boîte de réception chaque jour

login